Pokrzywa – chwast sprzymierzeniec

Pokrzywa – chwast sprzymierzeniec
Nowinki

Pokrzywa zwyczajna, jest postrzegana jako nieprzyjemnie kłujący chwast, rosnący zwykle przy drogach lub na skraju pól i łąk. Pomimo rosnącej popularności wśród wąskiej grupy zwolenników wszelkiego rodzaju detoksykacji, czy też specjalnych kuracji mających wspierać regenerację organizmu, nadal jest to roślina z grupy zapomnianych skarbów polskiej ziemi. Wart jednak przywrócić tę roślinę do łask zarówno w gabinetach terapeutycznych jak i w codziennej kuchni. W pokrzywie, można wykorzystywać do celów spożywczych zarówno liście, jak i pąki kwiatów oraz nasiona. Liście są przyrządzane jak szpinak i wykorzystywane do potraw jajecznych, pierogów itp. jako zdrowa, lekko pikantna przyprawa. Stanowią dobrą bazę do soków i sosów. Mało kto wie, że niektóre piwa aromatyzuje się pokrzywą. Z liści można też zrobić herbatę. Po kilku sekundowym blanszowaniu, liście tracą kłujące i parzące włoski, a wtedy nadają się jako dodatek do sałatek. Nasiona pokrzywy, wykorzystuje się jako przyprawy do żółtych serów. Dobre są zarówno zielone nasiona, występujące od lipca do sierpnia, jak i dojrzałe, występujące późną jesienią. Pąki kwiatowe są znakomite do sałatek. Liście pokrzywy smakują jak szpinak z lekkim, korzennym odcieniem. Nasiona mają orzechowy smak.

Cenne substancje w pokrzywie to 1-2% flawonoidy, tłuszcz (głównie w nasionach), węglowodany, duża zawartość magnezu, potasu, żelaza i krzemu w formie rozpuszczalnego kwasu krzemowego. Zawierają również sporo białka i witamin A, C oraz E. Nasiona zawierają nawet 30% tłustego oleju i 0,1 % witaminy E, substancje śluzowe i karotenoidy.

DZIAŁANIA LECZNICZE

Stosuje się liście, pąki kwiatów oraz liście i nasiona. Ma działanie:

  • przeciwreumatyczne / przeciwzapalne
  • poprawia funkcjonowanie woreczka żółciowego
  • zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych trzustki
  • jest lekko moczopędna
  • zawiera fitohormony, mające działanie przeciwnowotworowe
  • obniża poziom cukru we krwi
  • łagodzi bóle prostaty
  • zmniejsza przetłuszczanie się włosów
  • stosowana jest do zwalczania łupieżu
  • spożywana doustnie, tonizuje i łagodnie stymuluje organizm